Hver semestersstart arrangerer OSI Fekting nybegynnerkurs. Kurset varer i 6 - 8 uker, og forbereder de ubevandrede på viderekommen kårdebruk.
Har du ikke fektet før, men har aldri så lyst til å svinge en kårde? I løpet av semesteret kommer nybegynnerkurset til å ta deg gjennom alt det grunnleggende av beinarbeid, håndparader, forsvar og angrep.
Siden kurset bare varer noen få uker er det vanskelig å bli en veldig god fekter, og det er heller ikke ambisjonen med kurset. Hensikten er å gå gjennom nok teori til at den videregående treningen blir meningsfull, og at man har såpass grunnleggende forståelse av de viktigste konseptene at man unngår å lære til seg uvaner som blir vanskelige å kvitte seg med.
Ofte stilte spørsmål om nybegynnerkurset:
Når starter kurset?
Det er ikke alltid vi er så flinke til å bestemme når kurset starter i god tid, men det er som regel et par-tre uker etter semesterstart. Følg med på nettsidene våre og eventuelt oppslag på Blindern når det nærmer seg.
Jeg er ikke student, kan jeg være med likevel?
Det er dessverre ikke mulig for oss å ta med nye medlemmer som ikke er studenter. Dette skyldes en avtale mellom OSI og Studentidretten vi ikke kan gjøre noe med. Med studenter menes for øyeblikket "Studenter ved SiOs læresteder, andre studenter ved UiO/SiO".
Jeg er elev ved en videregående skole, kan jeg være med?
I tillegg til problemstillingen nevnt over, så er det også 18 års grense for å få adgang til idrettsanlegget der vi trener.
Min datter/sønn er så interessert i fekting, kan hun/han begynne hos dere?
Aldersgrense og studentkravet (se over) gjør at dette dessverre ikke er mulig.
Jeg er ikke student, så jeg får ikke lov til å begynne hos dere. Får jeg ikke prøvd fekting da?
Det er heldigvis flere klubber i Oslo som du kan sjekke ut. Du finner en oversikt på nettsidene til Norges Fekteforbund.
Hvordan melder jeg meg på?
Vi har ikke påmelding på nybegynnerkurset. Det er bare å møte opp.
Jeg fikk ikke med meg første trening, kan jeg henge meg med likevel?
De første treningene er naturlig nok ganske grunnleggende, og det blir mye gjentakelser. Det er derfor ikke noe stort problem å ta igjen, hvis man ikke er redd for å kaste seg i det og ape etter de andre. Du kan nok ikke forvente veldig mye spesialoppfølging for å komme à jour, men de andre nybegynnerne er ofte veldig hjelpsomme.
Jeg fektet ett år i Frankrike for mange år siden. Bør jeg ta nybegynnerkurset for å friske opp kunnskapene?
Vanligvis er det helt greit å gå rett på videregående treninger hvis man har vært borti fekting tidligere. Nybegynnerkurset er veldig grunnleggende, og vil sannsynligvis bli ganske kjedelig for en som har fektet før. Møt opp på en av de videregående treningene (disse starter som regel en del før nybegynnerkurset) og se hvordan det funker.
Hvor mye koster det å bli med?
Adgangskort til Universitetsidretten gir deg tilgang til et bredt treningstilbud, med f.eks. klatrevegg, svømmebasseng og diverse trimrom. Dessverre finnes det ikke mulighet til å kun betale for fektingen. Prisen avhenger av om man er tilknyttet et lærested som enten er medlem i SiO (Studentsamskipnaden i Oslo) eller har en avtale med dem. Prisene kan man finne på nettsidene til SiO. I enkelte tilfeller kan det faktisk lønne seg med dagsbilletter fremfor et adgangskort hvis man ikke planlegger å benytte noe annet tilbud enn fekting. Noen ved lærestedet ditt kan sikkert fortelle om det er tilknyttet SiO på en eller annen måte.
I tillegg kommer det en egen kontigent til OSI (Oslostudentenes Idrettsklubb). Det er denne kontigenten som faktisk bidrar til klubbens inntekter. Egenkontingenten for Fektegruppa (som også inkluderer fektelisens) er på kroner 260 pr. semester, og kan betales etter to prøvetreninger. Det er også en felleskontingent til OSI sentralt på kroner 120 pr. semester, som bare betales en gang selv om man er med i flere undergrupper. Til sammen blir det altså 350 kroner pr. semester. Kontigenten kan ikke betales i inngangen, men må kjøpes på nett på OSIs nettsider. Hvis du ikke er medlem fra før må du registrere deg som nytt medlem før du kan betale.
Trenger jeg fekteutstyr for å bli med?
I nybegynnerkurset trenger du bare vanlig treningstøy. Det er viktig med gode treningssko for innendørs bruk (f.eks. håndballssko). Utstyret som trengs etter hvert får du låne fra klubben. Vær forberedt på at dette har vært brukt av andre før deg. Eget utstyr kan du enten kjøpe på nettet selv, eller være med på klubbens egne innkjøpsrunder som gjøres 1-2 ganger i året. Her kan du lese mer om den nødvendige utrustningen.